dimarts, 15 de març del 2011

Els ambaixadors

Edu3.cat


L'any 1533, Europa va viure un gran sotrac. El rei d'Anglaterra, Enric VIII, es va casar amb Anna Bolena sense el permís del papa, Climent VII. Després d'un període de crisi, el papa va excomunicar Enric VIII pel seu casament. Aquest fet va ser l'inici del trencament definitiu entre l'Església d'Anglaterra i la de Roma.

El rei de França va enviar a Londres un ambaixador, Jean de Dinteville, perquè el mantingués informat. Durant la seva estada a Londres, Dinteville va rebre amb alegria la visita del seu amic George de Selve, bisbe de Lavaur, que arribava al país amb una missió diplomàtica secreta. El pintor alemany Hans Holbein el Jove va immortalitzar aquesta trobada a l'obra "Els ambaixadors".

Holbein va col·locar els dos personatges a banda i banda d'una prestatgeria plena d'objectes que simbolitzaven la situació que vivia Europa. Per exemple, hi apareix un manual de pràctica aritmètica obert per la plana de la divisió; un llaüt amb una corda trencada, símbol de la fragilitat; una flauta que, amb la seva posició, trenca l'harmonia, o un recull d'himnes luterans que recorda que Alemanya ja havia trencat amb l'Església de Roma.

El pintor representa els dos ambaixadors com a homes joves, cultes i vinculats al Renaixement. Per confirmar-ho, al moble també hi ha instruments per al coneixement de la matemàtica i la ciència.

Als peus dels dos ambaixadors, però, un objecte de difícil identificació, que sembla una taca, trenca l'ordre i l'harmonia del quadre. Es tracta d'un efecte òptic anomenat anamorfosi, que consisteix a distorsionar una forma perquè només es pugui veure des d'un punt determinat. Així, si el quadre de Holbein es mira des del costat dret, es descobreix que sota la forma misteriosa s'amaga una calavera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada